Sådan vedligeholder du dit plankebord

Vedligeholdelse af plankeborde

Et plankebord er et levende materiale, derfor kræver det også løbende at du vedligeholder det. Det er en utrolig let og hurtig proces, du kun skal gøre 3-4 gange årligt alt efter, hvor meget bordet bruges.

Daglig rengøring ved almindeligt brug

Til almindelig daglig rengøring af dit plankebord skal du blot bruge en opvredet klud uden rengøringsmidler, eller med neutralt sæbe.

Følg disse trin for at vedligeholde dit plankebord fra træfolk

Vil du passe rigtig godt på din plankebord, så giv det en behandling hver 3. måned.

  1. Tør bordet af for overskydende rester med en klud. (brug gerne den specielle træ-sæbe der medfølger i plejesættet)
  2. Tilføj olie løbende og smør det ud på bordet med en svamp.
  3. Olien skal trække ned i træet på plankebordet – det må maks sidde 15-20 minutter. (olien hærder op, og skal derfor tørres af inden)
  4. Tør bordet af efter 15-20 min. med en bomuldsklud eller tilsvarende.
  5. Efter 12 timer tørres bordet af igen og kan nu tages i brug (du kan med fordel behandle bordet om aftenen, så det er klar til næste dag)

OBS:  Kluden eller svampen som du har brugt med olien, kan være selvantændende, de skal derfor puttes i en plastikpose med lidt vand, luften presses ud og der bindes en knude på posen hvorefter den smides ud. På den måde undgår du nogle farer.

 

Dit plankebord er fremstillet af møbeltørret træ (8-9 % fugtighed). Dette reducerer, hvor meget træet slår eller sprækker sig over tid. Da bordet er fremstillet i massivt træ, kan det aldrig styres fuldstændigt, og har derfor mulighed for at udvikle sig over tid. Træet optager og afgiver fugt afhængigt af den omgivende temperatur og relative luftfugtighed. Træet indstiller sig således over tid, afhængig af det aktuelle omgivende klima. Derfor er det en god ide, at bordet ikke står et sted, hvor temperaturen og/eller luftfugtigheden er meget svingende. For at minimere risikoen for at dit møbel over tid vil arbejde for meget, kan man vha. korrekt løbende vedligeholdelse minimere risikoen.

Er det eksempelvis et oliebehandlet møbel, er det en god idé at mætte træet med olie i slutningen af marts, og igen i slutningen af oktober.

Fantastisk håndværk, design og ikke mindst søde og rare mennesker der hjælper og vejleder på bedst vis. Kan kun give dem min bedste anbefaling.
Torben
Fremragende egetræsborde, hvor finish er i top. God vejledning medfølger til vedligeholdelse af bordet.
Anny
Har lige fået leveret og monteret mit nye plankebord fra Træfolk. Er super tilfreds med resultatet og den gode service Brian har leveret. Kan klart anbefale at købe plankebord hos ham. :-)
Mette